Maten på förskolan
Vi ser måltiderna som en viktig del i det pedagogiska arbetet och ett tillfälle till att främja matglädje och goda matvanor. Pedagogerna lägger stor vikt vid att vara goda förebilder och uppmuntra till att de gemensamma måltiderna blir trevliga, njutbara och ger tillfälle för gemensamma samtal. Förskolans kock lagar god och näringsriktig mat från grunden och genom en varierad måltidsplanering ges barnen möjlighet att prova olika smaker och konsistenser.
Hemlagad mat
Maten som serveras på förskolan är väldigt uppskattad. På plats finns en egen kock som tillagar all mat från grunden, vilket gör att våra barn serveras varierad, näringsrik och god mat av hög kvalité. Måltiden är också ett lärtillfälle. Pedagogerna lägger stor vikt vid att vara goda förebilder och uppmuntra till att de gemensamma måltiderna blir trevliga och njutbara. I samband med årets högtider serveras julbord, påsklunch, midsommarlunch. En särskild inbjudan till förskolans Nobellunch utgår varje år till förskolans äldsta barn. Då serveras trerätters vid fint dukade bord.
Matpolicy
Förskolan har en egen matpolicy och följer livsmedelsverkets råd för bra mat i förskolan.
Länk till foldern kring detta följer här: Bra måltider på förskolan
Specialkost:
Orsakerna till specialkost kan vara både medicinska, religiösa eller etiska.
Medicinska orsaker kan vara diabetes, överkänslighet eller allergier. För att på bästa sätt säkerställa att rätt kost serveras kan intyg av läkare krävas.
För etiska och religiösa skäl kan vegetarisk kost alternativt kost fri från fläskkött och/eller blodprotein erbjudas. Halal, kosher och vegankost erbjuds ej.